20190320 De-Edelweiss-ligt-onder-de-spoorbrug-Foto-Persbureau-Heitink

Passagiersschip en vrachtschip botsen op de Waal

Het Zwitsers passagiersschip Edelweiss is vannacht op de Waal bij Nijmegen in aanvaring gekomen met een vrachtschip. Het ongeluk gebeurde rond 04.00 uur bij de spoorbrug. Eén persoon liep een hoofdwond, meldt de politie. Beide schepen zijn beschadigd. Over de oorzaak van de aanvaring is nog niets bekend.

(Foto bovenin Persbureau Heitink)

Passagiers worden naar de wal gebracht. (Foto Davy Derksen)

Evacuatie

De 160 Zwitserse passagiers aan boord van het 110 meter lange passagiersschip werden met boten van de politie en Rijkswaterstaat naar de wal gebracht. Zij zijn opgevangen in het stadhuis van de gemeente Nijmegen en konden in verloop van de dag hun reis voortzetten aan boord van een vervangend passagiersschip. Voor passagiers die even niet meer per schip wilden reizen, waren bussen beschikbaar. De 42 bemanningsleden bleven aan boord.

Video (Omroep Gelderland)

Brand

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio meldt dat het vrachtschip geladen is met auto’s. Volgens haar was er na de aanvaring een flinke brand op het zes jaar oude passagiersschip, maar die was snel onder controle. Het schip, dat vanuit Duitsland de Waal op voer, heeft wel een gapend gat in de boeg. Het vrachtschip voer vanuit Vlissingen richting Duitsland.

Geen Kustwacht

De Waal valt buiten het verantwoordelijkheidsgebied van de Kustwacht en was daarom bij deze evacuatie ook niet betrokken. De coördinatie is was in handen van de Veiligheidsregio. Het incident geeft wel aan dat aanvaringen reëel zijn en daarmee dus het belang van de LIVEX op 25 mei aangeeft.