20190323 Viking Sky (Foto Reuters)

Opvarenden cruiseschip voor Noorse kust geëvacueerd

Het cruiseschip Viking Sky raakte zaterdag 23 maart voor de westkust van Noorwegen in de problemen. De motoren van het schip waren uitgevallen en daardoor dreef het richting de rotsen. Een evacuatie van de opvarenden werd opgestart. Totaal waren er 1373 opvarenden (passagiers en bemanningsleden) aan boord.

460 personen van boord gehaald

In de middag kon een motor opgestart worden en werd een anker uitgegooid. In de nacht lukte het om andere motoren ook bij te zetten waardoor het schip naar de Noorse haven Molde voer. Daar kwam het zondagmiddag aan. 460 passagiers waren toen al met behulp van helikopters geëvacueerd. Door de hevige schommelingen van het cruiseschip, raakten tientallen opvarenden gewond.

Evacuatie via helikopters

Het schip bevond zich in een westerstorm van windkracht 9. Daardoor konden (redding)boten de evacuatie ook niet ondersteunen of versnellen. De harde wind belemmerde dat. De helikopters konden 15-20 personen per keer meenemen. De helikopter kon niet landen op het dek, wat dus inhield dat de opvarenden omhoog getakeld werden in de helikopter.

Beelden van een opvarende aan boord van de Viking Sky

Opvang

Op het land werden de passagiers opgevangen door medewerkers van het Rode Kruis. Daar kregen ze droge kleren en dekens.

Ook vrachtschip in nood

Kort nadat het cruiseschip een noodsignaal verstuurde, kwam ook het vrachtschip Hagland Captain in de buurt door een motorstoring in de problemen. De negen bemanningsleden werden geëvacueerd. Om te worden gered, moesten de bemanningsleden eerst in het ijskoude water springen. Door twee helikopters zijn ze vervolgens uit het water getakeld.

Relevant

Cruiseschepen en ferry’s varen dagelijks over het Nederlandse deel van de Noordzee. Dit houdt in dat Kustwacht Nederland ook geconfronteerd kan worden met een melding van een cruiseschip in nood. De evacuatie van de Viking Sky geeft aan dat de LIVEX op 25 mei relevant en realistisch is. Een massa-evacuatie van een schip is dus een actueel onderwerp.