LIVEX 2019

Honderden passagiers geëvacueerd van ferry

Helikopters, schepen, reddingboten en voertuigen: alles kwam samen tijdens de LIVEX. Tijdens deze grootschalige massa-evacuatieoefening werd de ferry ‘Pride of Hull’ geëvacueerd. Die was daarvoor speciaal naar de Tweede Maasvlakte (Rotterdam) gevaren. Honderden figuranten werkten mee aan de oefening. Vanuit de Kustwacht werd de evacuatie op het water gecoördineerd. Daarbij werd nauw samengewerkt met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond die de evacués aan land opving.

Waar de betrokken (crisis)organisaties regelmatig zelfstandig hun eigen deel oefenen, werd nu de complete samenwerking getraind. Communicatie, afstemming en procedures: daar kwam het tijdens de LIVEX op aan. “Als Hoofd Oefenleider ben ik zeer tevreden over de inzet van de eenheden en opeenvolging van de processen. Ik denk dat we hebben laten zien dat we middels een goede samenwerking tussen alle verschillende partners in staat zijn om een grote hoeveelheid personen te evacueren vanaf zee. Waarbij ik ook na vandaag blijf hameren dat we continu blijven trainen en elkaar blijven opzoeken. Het kennen van de procedures en de personen is cruciaal voor een massa-evacuatie.” aldus Edwin van der Pol, die de Hoofd Oefenleider was tijdens de LIVEX.

LIVEX 2019 - Kustwachtcentrum
Het Kustwachtcentrum in Den Helder. Vanuit hier werd de coördinatie op het water gedaan. Ook was er opgeschaald en het Operationeel Team aanwezig.

Drie ministers keken toe

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), minister Ank Bijleveld (Defensie) en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bekeken het evacuatieproces vanaf het water en aanschouwden daarna de hulpverlening op het land in de Berghaven. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is beleidsverantwoordelijk voor de maritieme hulpverlening, Defensie is de beheerder van de Kustwacht en onder Justitie en Veiligheid valt de rampenbestrijding op het land.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Ank Bijleveld (Defensie) waren aanwezig bij de LIVEX. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vertrok vroegtijdig richting de Landelijke Veiligheidsdag in Almere.

Kustwacht

Het Kustwachtcentrum in Den Helder coördineerde de evacuatie op het water. Aan de wal werd die taak uitgevoerd door een Commando Plaats Incident en een Regionaal Operationeel Team van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

LIVEX 2019 - Defensie NH90 helikopter
Een deel van de evacués werd met behulp van een Defensie-helikopter van boord gehaald.

Evacuatiewijzen

Evacués gingen van boord via een evacuatiesysteem en twee reddingssloepen van de ferry zelf. Daarnaast vlogen meerdere helikopters die passagiers van boord haalden. Vanaf het water gingen de passagiers naar de Berghaven (Hoek van Holland). Daar richtte de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond een opvanglocatie in. Opvarenden werden geregistreerd en gewonden geholpen door de hulpdiensten.

LIVEX 2019 - KNRM-Reddingboot
Reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) brachten evacués richting de Berghaven.

Figuranten

“Veel figuranten hebben zich opgegeven voor deze bijzondere oefening. Ze hebben ervaren hoe het is om een tijd op het water te blijven in bijvoorbeeld een vlot. Mijn waardering en dank gaat dan ook uit naar al deze mensen die hun zaterdag hiervoor hebben opgegeven! Zonder deze grote hoeveelheid mensen zou de oefening niet realistisch zijn geweest.” aldus Van der Pol na afloop.