ms Zeearend

Klaar voor LIVEX 2019

Op 25 mei vindt de grootschalige reddingsactie op zee, LIVEX, plaats. Twee schepen van de Rijksrederij, de Arca en de Zeearend, worden bij deze oefening ingezet. De Arca is aanwezig voor ondersteuning en eventuele opvang van evacués. Op de Zeearend hopen ze weer te worden ingezet als on scene coördinator.

ms Zeearend tijdens LIVEX 2014 Reddingboot + vlot
De Zeearend in actie tijdens de LIVEX in 2014. Op de voorgrond een KNRM-reddingboot nabij een reddingsvlot (foto: Arie van Dijk)

“Lastige klus”

Gezagvoerder Gert Bannink vertelt: “Zo’n grote reddingsactie is een lastige klus. Alle schepen en vliegtuigen moeten goed samenwerken. Er moet rekening gehouden worden met van alles en nog wat, zoals de maximale snelheid van de zoekschepen. Omdat we natuurlijk moeten oefenen zorgt de LIVEX-organisatie dat dingen in de war lopen. Aan ons de taak om het op te lossen. Ik vind dat leuk, dan mag ik zelf weer nadenken en mijn hersens laten kraken. Omdat we het werk al best lang doen en de taken op de Zeearend kunnen verdelen gaat dat in alle rust hoor. We zijn op elkaar ingespeeld en dan hoeft er niet zo veel gezegd te worden.”

De Zeearend heeft een bijboot aan boord voor het eventueel uit het water halen van drenkelingen.

Overzicht

“Het redden van mensen is niet ons dagelijks werk maar wij zijn wel altijd op zee. Als wij horen van een eventuele drenkeling melden wij ons direct bij de Kustwacht. Meestal zoeken wij dan mee. De Zeearend is een hoog schip waardoor we een goed overzicht hebben. Ook hebben we een RIHB aan boord waarmee we de zee op gaan. Het belangrijkste is dat we goede spullen aan boord hebben om mensen mee uit het water te halen en de communicatieapparatuur moet natuurlijk perfect werken. In maart krijgt de Zeearend een grote onderhoudsbeurt; dus de spullen en apparatuur zijn straks prima in orde. Dan zijn wij klaar voor LIVEX 2019!”