Locaties

De ferry ‘Pride of Hull‘ vertrekt vanuit zijn ligplaats in Europoort Rotterdam naar de Tweede Maasvlakte. Dat gedeelte van de Rotterdamse haven is de oefenlocatie van de LIVEX. Deze locatie is gekozen, omdat hier de reddingsmiddelen van het schip gebruikt kunnen worden en de oefening minder afhankelijk is van het weer.  In de Berghaven worden vervolgens alle evacués opgevangen.

Kaart

Daarnaast maken nog meer locaties deel uit van de oefening. Op het kaartje hieronder worden ze weergegeven en verder staat een korte toelichting per locatie.

Locaties LIVEX2019 (versie 20190412)
Locaties van waar de LIVEX zich afspeelt.
  1. Europoort: ligplaats van de Pride of Hull. Vanaf daar vaart de ferry naar de oefenlocatie.
  2. Tweede Maasvlakte: de oefenlocatie op het water. Hier vindt de evacuatie plaats.
  3. Berghaven (Hoek van Holland): hier richt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond een opvanglocatie in voor de evacués. Ook wordt hier een CoPI-bak neergezet.
  4. Pistoolhaven (Europoort): dit is een helikopterhaven (heliport). Een SAR-helikopter is hier gestationeerd.
  5. Kustwachtcentrum Den Helder: vanuit hier wordt de evacuatie op het water gecoördineerd.
  6. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: de veiligheidsregio is gevestigd in het World Port Center op de Wilhelminapier en hier komt een Regionaal Operationeel Team (ROT) bijeen voor de ondersteuning en coördinatie van het incident op de landzijde.
    Havenbedrijf Rotterdam: een Officier van Dienst is hier beschikbaar voor de coördinatie van de scheepvaartbegeleiding vanuit het Haven Coördinatie Centrum (HCC).
  7. Rotterdam The Hague Airport: de evacués die met helikopters van boord worden gehaald, gaan naar dit vliegveld.

Wijzigingen onder voorbehoud.