20190514 Registerloodsen

Registerloodsen

Het Nederlands Loodswezen is dé organisatie die bijdraagt aan het veilig en vlot afhandelen van het scheepvaartverkeer. De voornaamste taak is het jaarlijks loodsen van de meer dan 90.000 loodsplichtige zeeschepen van en naar de Nederlandse en Vlaamse zeehavens. Hiervoor zijn de registerloodsen 24 uur per dag inzetbaar onder alle weersomstandigheden.

Wat is een registerloods?

Het loodsen van zeeschepen gebeurt door circa 450 registerloodsen. De registerloodsen zijn, als zelfstandig professional, als enige bevoegd in Nederland om zeeschepen te loodsen. Dit ligt bij Loodsenwet vast.

20190514 Registerloodsen containerschip

De registerloodsen vormen de spil tussen het schip en de verschillende organisaties in de haven, zoals VTS-operators (radarbegeleiding), sleepdiensten en vastmakers. De registerloods vervult een belangrijke rol in de communicatie met en tussen deze dienstverleners. Met zijn actuele kennis van getijden, stromingen, procedures, verkeersstromen, havens en ligplaatsen is hij de adviseur van een kapitein. Alle registerloodsen leveren 24 uur per dag een grote bijdrage aan het succes van de havens!

Verschillende regio’s

Omdat geen haven hetzelfde is, werken de loodsen vanuit vier regio’s: Noord, Amsterdam-IJmond, Rotterdam-Rijnmond en Scheldemonden. Registerloodsen werken voornamelijk vanuit één regio en kennen daarom de havens – hun werkgebied – door en door.

Het hoofdkantoor van het Nederlands Loodswezen in Hoek van Holland.

Tijdens de LIVEX

Het Nederlands Loodswezen stelt haar terrein en gebouw ter beschikking aan de oefenstaf. Ook worden registerloodsen ingezet op diverse schepen tijdens de oefening.

Omslagfoto Paul van Baardwijk / Rijkswaterstaat.