20190516 SAR-helikopter

Veel activiteit in de lucht, op het water en land

Tijdens een massa-evacuatie vanaf het water zijn veel eenheden benodigd; van reddingboten tot ambulances. Op ferry’s en cruiseschepen bevinden zich honderden tot duizenden passagiers. Om die van boord te halen is veel capaciteit nodig.

Via het water en lucht…

Via reddingboten en eventuele passerende schepen kunnen opvarenden van boord worden gehaald. Ook als ze in reddingsvlotten en -sloepen zitten. Een andere manier is om de personen met helikopters van boord te halen. Deze laatste wijze is soms ook de enige mogelijkheid bij slecht weer (zie ook de evacuatie van de Viking Sky). Zowel reddingboten als helikopters worden ingezet tijdens de LIVEX.

Infographic eenheden LIVEX19
Overzicht van de deelnemende eenheden tijdens de LIVEX (onder voorbehoud).

…naar de opvanglocatie op het land

Vervolgens gaan alle evacués naar het land waar ze worden opgevangen. Hier zijn dan tenten benodigd voor de gewonden, voertuigen om mensen naar bijvoorbeeld een sporthal te brengen die als opvanglocatie dient. Daar wordt iedereen dan geregistreerd. Ook ambulances zijn benodigd om gewonden naar ziekenhuizen te brengen.

Ambulances staan opgesteld langs het strand bij Noordwijk aan Zee. Dit voor een oefening met meerdere drenkelingen en slachtoffers. Zie bericht KNRM.

Inzet LIVEX

Kortom, er komen heel wat boten, schepen, helikopters en voertuigen kijken bij een massa-evacuatie vanaf de zee. En dat wordt allemaal beoefend tijdens de LIVEX op 25 mei!