Logo Rode Kruis

Noodhulpteams van het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt mensen in nood. Altijd, en overal. Bij jou om de hoek en ver weg in het buitenland. Hulp recht vanuit het hart en met de mouwen opgestroopt: dát is waar wij voor staan.

Overal in Nederland ondersteunt het Rode Kruis de parate hulpdiensten met Medische Assistentie aan gewonde slachtoffers, Bevolkingszorg aan niet-gewonde getroffenen, en Contactherstel voor alle betrokken bij een ramp via https://www.ikbenveilig.nl.

Geneeskundige hulpverlening

De Geneeskundige HulpverleningsOrganisatie in de Regio (GHOR) is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen, en maakt daarbij gebruik van een of meer Noodhulpteams van het Rode Kruis. De Noodhulpteams ontfermen zich over de lichtgewonde slachtoffers, waardoor het ambulancepersoneel zich kan concentreren op de zorg voor de zwaargewonde slachtoffers. Zo kunnen alle gewonden, zwaar- of lichtgewond, snel en tegelijkertijd hulp krijgen.

NoodhulpteamPLUS

In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn de Noodhulpteam vrijwilligers ook opgeleid om de ambulancediensten te assisteren bij het verzorgen van de zwaar gewonde getroffenen: NoodhulpteamPLUS. Je vindt ze tijdens LIVEX op de aanlandingsplaats, of in het gewondennest van de GHOR.

BevolkingsZorg

De gemeente is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de opvang en verzorging van niet-gewonde getroffenen, en maakt daarbij gebruik van de teams BevolkingsZorg van het Rode Kruis. De vrijwilligers BevolkingsZorg ontfermen zich over de getroffenen die geen medische verzorging (meer) nodig hebben. Je vindt de Bevolkingszorg vrijwilligers in de opvanglocaties van de gemeente.

Ikbenveilig.nl

De website ikbenveilig.nl is ontwikkeld om tijdens een noodsituatie je familie en vrienden te laten weten dat het goed met je gaat. Dat voorkomt veel onrust bij geliefden en verwanten. Registreer jezelf als je veilig bent, of check het welzijn van je geliefden als zij mogelijk bij de ramp betrokken waren via https://ikbenveilig.nl

Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis: dat zijn meer dan dertigduizend getrainde vrijwilligers en meer dan veertigduizend burgerhulpverleners die klaar staan om de handen uit de mouwen te steken als het écht nodig is.