Maritime Incident Response Group (NL)

Brandweer op de Noordzee

Brand aan boord van een varend schip vergt andere vaardigheden, kennis en materieel dan op het land. Om een bemanning te ondersteunen met een brand aan boord, staat 24/7 in Rotterdam het ‘Maritime Incident Response Group Netherlands (MIRG.NL)’ paraat. Dit is een team gespecialiseerd in scheepsbrandbestrijding.

Kijk het MIRG.nl in actie tijdens een oefening

Specialisatie

Naast de dagelijkse werkzaamheden op de eigen kazerne zijn deze brandweermensen van het MIRG.NL gespecialiseerd in incidenten aan boord van schepen. Daarvoor hebben ze aparte trainingen gevolgd en nemen ze ander materieel mee. Ze gaan met de helikopter richting het incident en moeten van daar uit dalen op een schip. Daarnaast beweegt een schip, moet rekening gehouden worden met de stabiliteit en heb je een beperkte aanvoer van middelen. Dat en meer vergt specifieke eigenschappen wat dus getraind moet worden.

Maritime Incident Response Group NL (MIRG.NL)Een team gespecialiseerd in scheepsbrandbestrijding vertrekt
vanuit de kazerne Coloradoweg van de Gezamenlijk Brandweer .

Samenwerking

MIRG.NL is een samenwerking tussen verschillende partners, waaronder de Kustwacht, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de Haven Rotterdam, de Brandweer Rotterdam-Rijnmond, de Gezamenlijke Brandweer en het Korps Marinebrandweer.